Convertor 6V / 12V

Convertorul mareste la 12V tensiunea de la o baterie de 6V, curentul maxim de iesire este de 2A. El poate fi folosit fie cu plusul, fie cu minusul la masa. Aceasta schimbare poate fi facuta cuajutorul firului conductor prezentat in schema.
Montajul lucreaza pe baza principiului flyback, scop in care este prevazut cu un comutator electronic de putere, IC1, care lucreaza la o frecventa de 40 kHz.
Filtrul L2-C4 are rolul de a suprima, pe linia de iesire, impulsurile generate in urma comutarii.
In cazul bateriilor cu minusul la masa, trebuie utilizat scurtcircuitorul A, iar intre colectorul si emitorul lui T1 trebuie facuta o legatura directa.
La bateriile cu plusul la masa, T1 este utilizat, si trebuie montat scurtcircuitorul B. In acest caz polaritatea de intrare in montaj este cea indicata in paranteze.

Randamentul la sarcina maxima (intrare 6A; iesire 2A) este in jur de 70%; la curenti de isire mai mici, el va fi putin mai mare.
L1 = 150uH/3A
L2 = 40uH/3A

Schema circuit convertor 6V – 12V

convertor-6-12-v-schema

Cablaj PCB convertor 6V/12V

convertor-6-12-v-pcb

You may also like...

5 Responses

 1. bernardi says:

  As putea sa folosesc aceasta schema electrica pentru a transforma 6V 15A (celule fotovoltaice) in 12V si cel putin 4A? Multumesc!

  • Liviu says:

   Da se poate daca nu se depaseste curentul de 2A. Nu conteaza cat ai la intrare (adica panou solar de 15A atat poate debita), dar la consum conteaza cat consumi efectiv. De exemplu incarci un acumulator cu un curent de 1A, nu depasasesti curentul convertorului.

 2. Liviu says:

  Pot realiza cablaje imprimate pentru acest convertor, cine doreste, dar si pentru alte scheme de pe acest site, ce sunt simplu strat si au dimensiunea pana in 10×12 cm. Pret 10 lei pentru 10x10cm (fara alte costuri)

 1. 03/03/2012

  […] Sursa:¬†http://www.schemeelectronice.com/279/convertor-6v-12v/ This entry was posted in Auto & Motor, Surse alimentare and tagged convertoare tensiune, LT1070CT. Bookmark the permalink. ← some words about android […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *