Filtru de brum 50 Hz

Exista multe situatii in care cauzele brumului de 50 Hz nu pot fi inlaturate, de aceea este util un filtru de brum special, care sa atenueze in cea mai mare masura semnalul de brum, permitand insa trecerea aproape nestingherita a restului de semnal audio.

Filtrul de brum prezent in schema este un filtru Notch de 50 Hz. Cele 2 amplificatoare operationale, impreuna cu R2 … R5 , C2 si P1, constituie un fel de bobina electronica ce se gaseste intre borna 3 a lui IC1 si masa. Inductivitatea “bobinei” este L = R2 x R3 x C2. Cu P1, aceasta inductivitatea poate fi reglata la marimea dorita, iar la un acord corect, semnalele de brum de 50 Hz sunt atenuate cu 45 … 50 dB.

Schema filtru brum 50 Hz

schema filtru brum

Montajul poate fi utilizat ca filtru de brum la masurarea distorsiunilor armonice sau ca element de filtrare pentru asa-zisul brum intercarrier (brum de interferenta al purtatoarelor) din aparatele TV.

You may also like...

1 Response

  1. Liviu says:

    Este util atunci cand masuram semnale provenite de la senzori care stau in apropierea transformatoarelor. Campul magnetic intrat intr-o bucla de circuit produce tensiune electromotoare de frecventa 50Hz(sau frecventa retelei la momentul respectiv).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *