Alarma Temporizata pt Semnale Digitale

Un semnal de alarma generat periodic are diverse aplicatii: indicator de lumini stinse, al nivelului apei, sonerie pentru ceas, indicator de limita, semnal de apel s.a.m.d.

Circuitul intra in functiune imediat ce nivelul de intrare devine “0”, iar dupa aproximativ 30 de secunde alarma sonora intra in functiune de 4 ori la intervale de o secunda. Aceasta functionare se repeta la fiecare 30 de secunde pana cand semnalul de la intrare ajunge din nou in starea logica “sus” (“1”).

Schema alarma temporizata

alarma temporizata

Alarma temporizata este realizata cu un numarator binar cu 14 etaje, avand oscilatorul incorporat realizat in tehnologie CMOS tip 4060. Frecventa oscilatorului F, este determinata de formula F= 1/4*R3*C1, unde F este in Hz, R3 in ohmi si C1 in farazi.

Oscilatorul este legat intern la intrarea de tact a numaratorului. Imediat de intrarea de reset (pin 12) este in starea logica “jos”, numaratorul incepe sa functioneze. Deoarece in starea initiala iesirile Q4, Q7 si Q10 sunt in starea logica “0”, pinul 12 va primi un potential scazut atunci cand intrarea lui N1 este “0”. Dupa aproximativ 30 de secunde Q10 devine “1”. Semnalul cu frecventa de 1 Hz de la Q4 este aplicat bazei lui T1.

Acest transistor va conduce in ritm de 1 Hz si va conecta/deconecta buzzerul cu aceeasi frecventa. Dupa 4 secunde iesirea Q7 (pin 6) devine logic “1”. Deoarece ambele intrari ale portii NAND N3 sunt acum la potential logic “sus”, iesirea sa devine “0”. Acest nivel va determina ca intrarea de reset (pinul 12) a lui IC2 sa treaca brusc in starea logica “sus”, ceea ce va duce la resetarea tuturor iesirilor. Daca intrarea circuitului se mentine in “0”, procesul se reia; in caz contrar nu se declanseaza.

Mai multe scheme cu 4060 aici http://electroschematics.com/tag/4060-circuits/ si cu 4011 aici http://electroschematics.com/tag/4011-circuits/

You may also like...

1 Response

  1. 06/02/2017

    […] Sursa: http://www.schemeelectronice.com/1219/alarma-temporizata-pt-semnale-digitale/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *