Sursa de alimentare reglabila liniar

Diferenta dintre aceasta sursa de alimentare si una clasica este aceea ca terminalul cursorului si cel “de masa” ale potentiometrului sunt legate impreuna. Acest simplu fapt permite imbunatatirea unora dintre circuitele echivalenta, folosirea unui potentiometru liniar este necesara.

Cativa dintre parametrii montajului:
tensiunea de intrare: 28V -37V; tensiunea de iesire: reglabila intre 2V si 25V; curent maxim de iesire : 2A.
De remarcat de disipatia lui MJ300Q poate creste pana la 50W; in acest caz este necesar un radiator termic de 1.5K/W.

Schema sursa alimentare

schema-sursa-alimentare-reglabila-liniar.gif

You may also like...

17 Responses

 1. antonio says:

  am mai intalnit in schemele pe care leati postat rezistenta aia care o taie o sageata si nu sti ce este,cumva o rezistenta reglabila???
  mar mai interesa in circuitul asta ce reprezinta figura mare si ce capacitate are???
  Ce inseama spre exemlu 3k3? 3,3k-ohmi!
  puteti pune si la schema asta valorile pieselor????
  Va rog frumos!

  • murgulet says:

   toti am fost incepatori cindva , dar cred ca ar trebui sa citesti un pic de teorie si abia apoi sa te apuci sa realizezi un montaj . scuze , nu am vrut sa fiu dur cu tine dar cred ca macar simbolurile ar trebui sa le stii .este incurajator , macar faptul ca incerci, bafta

  • VSZ says:

   nici eu nu-s expert dar tu ai pus niste intrebari pe care chiar mai bine taceai.
   “rezistenta aia care o taie o sageata” asta mi-a placut cel mai tare

   • PA maker says:

    Problema este ca majoritatea incepatorilor se avanta la partea practica fara a sti macar notiunile de baza necesare unui amator si de aceea apar intrebari care nu isi au rostul… Apoi am vazut o intrebare frecventa aici pe site si anume “Ce circuit integrat foloseste schema?” cand de fapt pe schema este notata seria integratului… Bafta! Am cateva scheme electronice proprii sau modificate pentru publicat.

 2. alin says:

  pot sa imbunatatesc aceasta schema cu un transformator si cu ceva punti redresoare pentru ca sa-mi ajunga curentul la 5 amperi?

 3. boby says:

  De ce mj 3000 si nu banalul 2n3055 ?

 4. tedy says:

  Schema e foarte veche, dar este foarte buna pentru construirea unei surse de laborator. Se poate modifica usor pentru curenti de peste 2A folosind mai multi tranzistori (si 2n3055),un traf “zdravan” si condensatori de filtraj pe masura! O recomand tuturor! Eu o folosesc de peste 10 ani fara probleme(cu mici modificari)!

 5. marius says:

  sal, ma intereseaza o sursa de curent pt 12leduri leduri de putere; Cree 240lm, 3w , 3.3v, 1A, daca curentul sursei e constant la 2A atunci ar merge 2 seturi in paralel a cate 6 leduri inseriate la o tens de 20v ?!

 6. Ionut says:

  Salut.Totusi ce IC foloseste?Nu-mi pot da seama

  Multumesc

 7. Fane says:

  salve despre regulatorul (LM723) ala poti citi si intelege mai multe de aici http://www.national.com/mpf/LM/LM723.html#Overview sau de aici http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/5/0w87150igkpyrpq0eu5rxzgh6c3y.pdf

 8. Ionut says:

  Asta vroiam sa stiu,ce IC se foloseste.

  Multumesc

 9. Dekanu says:

  Antonio trebuie sa ii dau dreptate lui Murgulet,uite cum sta treaba si eu sunt incepator dar cand vad o schema si vad un simbol necunoscut caut soluti sa ma documentez despre el, te-as sfatui sa faci la fel iti va pica mult mai usor si daca cumvadai de o carte sau alte surse de documentat folosestele nu e cine stie ce,fii ambitios,nici ROMA nu a fost construita intr-o zi :).

 10. malaca paul says:

  Sunt cam novice ca la inceput.Să nu rădeţi
  că dacă râdeţi râdeţi de viitorul vostru.
  Cine mă poate ajuta cu schemă de o sursă de cc pâna la 15v care să regleze tensiunea si anprajul,am ampermetru până la 20 amp. şi volmertu până la 25 v cc.

  Vă mulţumesc anticipat.
  PAUL

  • Gogu electronistu says:

   Să le luăm pe rând:
   1. dacă vrei o sursă cu reglaj de tensiune, nu poți regla curentul debitat – ăsta depinde de consumul sarcinii – poți avea un reglaj de LIMITARE a curentului maxim dat de sursă.
   2. dacă vrei un reglaj de curent, atunci vorbim de o sursă de curent constant, adică altceva decât la pct.1. Aici curentul dat către sarcină (consumator) este de valoare (amperaj) fixată, iar tensiunea la bornele consumatorului depinde de acesta.
   Deci avem două variante de surse: tensiune constantă sau curent constant. Tu ce anume ai nevoie? Dacă ai nevoie de o sursă de TENSIUNE STABILIZATĂ cu reglaj de la 1,5V la 15V și un anume curent maxim, există multe scheme, mai simple sau mai complexe,funcție de ce anume vrei să obții și funcție de ce componente ai la dispoziție, NU funcție de ce APARATE DE MĂSURĂ ai!
   Pentru tensiuni de ieșire în gama 1,25-15V și curent maxim 1,5A îți recomand o schemă cu LM317 – este foarte simplă, cu piese puține și merge garantat. Dacă nu găsești pe net (deși mă îndoiesc) spune și am să postez eu una.
   Dacă vrei altceva, spune și încerc să te rezolv.
   Spor la treabă !

   • tot un electronist says:

    pai stimabile, daca ai o limitare a curentului nu poate fi sinonim cu reglajul curentului ? sau mai bine te intreb ce intelegi la o sursa cu reglaj al curentului ? nu tot o limitarew superioara ? caci deee ca sa ai o sursa cu de curent constant e cu totul altceva in sensul ca acea sursa v-a avea (teoretic ca practic sunt diferente) un curent constant de incarcare intre U1 si U2 definite ca si prag dupa ce se ajunge la U2 atunci curentul scade drastic…. tata ce experienta ai tu in domeniul surselor sau mai bine zis in electronica daca poti dezinforma astfel un om care a intrebat frumos…. chestia care trebuie stiuta este ca pentru U intr-o sursa se folosesc regulatoare serie sau paralel iar curentulse regleaza pe martor serie cu consumatorul aplicind o reactie negativa pe elemtul de regulare serie sau paralele …. la cele in comutatie avem alta “politica” dar pentru acestea te las pe tine GOGULE-Electronis (parca-ti spui) sa explici cum se regleaza curenul intr-o astfel de sursa…. hai sa fim oameni si sa ajutam pe cei ce intreaba si sa nu dam “GOGOSI Flambate”

 11. Dragos says:

  tocmai am achizitionat o aeroterma de masina care motorul aerotermei are turatii multe si in consecinta aerul este prea puternic iar eu incerc sa ii reduc din turatii cu un variator de turatie dar problema e ca nu stiu exact ce tip de variator (schema)pot realiza incat sa nu se arda integratul sau potentiometrul pentru reglare. astept orice indicatie si orice ajutor. HELP ME!!!

 12. Liviu says:

  Sursa de alimentare cu LM723 este foarte stabila, pentru o sursa de laborator este perfecta. Cerculetul din jurul tranzistorului inseamna ca tranzistorul se pune pe radiator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *