Supresor de zgomot de fond

Suieraturile, pocnetele si alte sunete neplacute reprezinta un motiv de disconfort si de nemultumire pt majoritatea iubitorilor de muzica. Schema se bazeaza pe observatia ca acest zgomot este mai suparator in intervalele in care muzica inceteaza complet. Ea va atenua semnalul de iesire cu circa 45 dB atunci cand semnalul muzical de intrare este nul sau foarte slab.

Semnalele de intrare sunt conduse direct catre bornele de iesire , prin intermediul R11 si R12 apoi insumate prin R1 si R2, intra in amplificatorul neinversor IC1, dupa ce trece prin potentiometrul P1. Punctul de taiere din caracteristica de amplificare a lui IC1 este determinat de R5 si C1.
Semnalul de iesire din IC1 este limitat de D1 si D2 si utilizat pentru blocarea lui T1. Acest lucru permite ca T2 si T3 sa scurtciruiteze iesirea si, in acest fel, sa suprime componenta de zgomot a semnalului.

Sensibilitatea circuitului poate fi reglata cu P1: cu cat este mai mare, cu atat mai rapid se diminueaza suprimarea zgomotului. In acest fel, sensibilitatea montajului poate fi adaptata la diferite surse de muzica.
Nivelul maxim al semnalului la care poate lucra circuitul este de 210mV. Distorsiunea corespunzatoare acestuia este mai mica de 0.01%.

Timpul de intarziere al montajului este determinat de constanta de timp R7C4. Pentru valorile din schema, acesta este de 1s.
Schema poate fi alimentata cu o tensiunea cuprinsa intre 12V si 30V, iar curentul va fi de 2 -3 mA.

Schema supresor zgomot fond

supresor-zgomot-fond

You may also like...

1 Response

  1. traian1 says:

    Interesant site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *