Comutator stereo cu patru canale

Montajul descris aici permite ca prin intermediul unui singur comutator sa fie ales unul din patru canale stereo distincte. Comutarea interna este realizata de componente CMOS, pentru a se evita pocniturile, salutirle este pozitii si alte neplaceri ce apar de obicei la comutatoarele mecanice.

Celor doua bistabile de tip D din IC2 si s-a atribuit rolul de divizoare binare, prin conectarea iesirilor la intrarile D. Iesirea Q a lui FF1 este legata la intrarea de tact a lui FF2, rezultand, astfel, un fel de numarator pe patru biti.

Butonul normal deschis, cu revenire, S1, este conectat la inrarea de tact a lui FF1. Cele patru porti SAU, N1-N4, decodifica starile de iesire a bistabilelor, astfel incat, in orice moment, doar una dintre porti sa fie in stare logica “1”. Iesirile portilor comanda comutatoarele CMOS din IC3 si IC4. Iesirile celor patru comutatoare electronice continute in aceste circuite integrate sunt legate impreuna.

Intrarea fiecarui comutator include si un divizor de tensiune, pentru a permite comutatoarelor sa lucreze in zona liniara a caracteristicii. Acest lucru asigura distorsiuni minume ale semnalelor audio.

Prin montaj va circula un curent de numai 1mA, la o tensiune de alimentare de 5V, aceasta poate fi marita pana la aproximativ 15V.

Schema circuit comutator stereo cu patru canale

comutator-stereo-patru-canale

You may also like...

2 Responses

 1. Cornel M. says:

  frumoasa schema!!!

  dar am si eu o intrebare: daca as vrea sa montez si cite un LED pentru indicarea canalului selectat cum ar trebui sa procedez????

  puteti reveni va rog cu o eventuala modificare.

  as dori sa stiu pozitia exacta a LED-urilor in schema.

  va multumesc!!!

 2. Ioan Carja says:

  Chiar zilele astea ma confrunt cu necesitatea de a cupla mai multe surse de sunet la un egalizator care are doar o singura intrare. Am gasit un comutator mecanic, dar solutia prezentata mai sus este bineinteles mult mai buna, multumesc pentru publicare.
  Indicarea optica a sursei cuplate ar fi desigur o masura foarte bine venita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *