Egalizor Corector grafic stereo cinci benzi

Aceasta schema de egalizator stereo este insolita, deoarece se bazeaza pe o reactie inductiva. Teoretic, circuitul de reactie negativa aferent amplificatorului operational A1 ar trebui sa realizeze o amplificare sau atenuare de 15dB a fiecarui domeniu de frecventa, dar, practiv, putem obtine doar circa 13dB, din cauza pierderilor inductive. Cand toate cele cinci potentiometre P1-P5 sunt reglate pe pozitiile de mijloc, vom obtine un palier virtual al raspunsului in frecventa (0dB). Intreg domeniul controlat de montaj este de circa 33dB.

Prezenta amplificatorului operational dual TL072 pe fiecare canal reprezinta un compromis intre cost si performanta, dpdv al zgomotului di distorsiunilor. Reglat pt o amplificare de 0dB, prototipul egalizorului a avut distorsiuni de 0.04%, la un semnal de intrare de 1kHz, 1V si 0.13% la 5kHz si 10kHz. Raportul semnal zgomot este de peste 90dB pentru un semnal de intrare cu amplitudinea de 1V.

Trebuie acordata atentia cuvenita rezistentei in cc a bobinelor. Rezistenta totala a bobinei si rezistoarelor inseriate din fiecare bucla de reactie trebuie sa se mentina la 680 Ω si ca urmare R3 – R12 pot avea alte valori decat cele date in schema corectorului grafic stereo. Masurati de fiecare data rezistenta bobinelor astfel incat in total sa se obtina valoarea ceruta de 680 Ω .

Exemplu: o bobina tip 239LY-154, de 150mH, produsa de Toko, la masurare a avut o rezistenta, in cc de 37 Ω, fiind necesare deci rezistoare in serie cu rezistenta de 680 – 37 = 643Ω. Aceasta valoare este echivalenta cu o rezistenta de 680Ω in paralel cu una de 12kΩ.
Se recomanda folosirea bobinelor incapsulate in ferita, pt a reduce cuplajele magnetice si a se mentine diafonia la frecvente relativ inalte la niveluri scazute, acceptabile (< -60dB la 10kHz)

Schema circuitului egalizatorului stereo

egalizor-corector-ton-grafic-stereo-5-benzi

Cablaj PCB montaj corector ton stereo

pcb-egalizor-corector-ton-grafic-stereo-5-benzi

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *