Control digital al volumului

Inima acestui control de volum digital (numeric) este circuitul integrat IC2, tip 4067, un multiplexor analogic cu 16 canale.
In functie de starile logice ale pinilor A, B, C si D ale multiplexorului, una dintre intrati sau iesiri este conectata la pinul 1, ce are rolul de cursor al potentiometrului.

Deoarece rezistenta de 1kΩ a fost conectata intre fiecare intrare si iesire, multiplexorul poate fi considerat un potentiometru liniar cu 16 pozitii fixe. resitenta sa totala este de 15kΩ . Este posibil sa utilizam alte valori pt fiecare rezistenta pt a obtine o caracteristica diferita, de exemplu una pozitiv logaritmica.

Reglarea potentiometrului este realizata de numaratorul IC1. In functie de pozitia comutatorului S1, numaratorul se deplaseaza cu un pas in sus sau in jos atunci cand S2 comuta. Integratele IC3a si IC3b elimina efectul vibratiilor contactelor lui S2.
Un salt direct de la 0000 sau 1111, sau invers, nu este posibil, deoarece numararea urmatoarelor impulsuri este suprimata cu ajutorul pinului CO. Acest pin este in starea logica L atunci cand sunt in zero atat starea numaratorului cat si a semnalului U/D.

Cand este in starea H si cea a numaratorului este 15. CO redevine logic L. In acest caz este nevoie sa fie schimbata starea logica la U/D si astfet si sensul de numarare.
Montajul absoarbe un curent de circa 1mA.

Schema circuit de control digital al volumului

schema-control-digital-volum

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *