Antena telescopica activa de banda larga

Majoritatea amplificatoarelor VHF / UHF pentru antene simetrice ( cum sunt dipolul deschis sau inchis ) au la intrare un balun ( balanced to unbalanced – transformator de simetrizare simetric-asimetric). Un balun este un dispozitiv inductiv care converteste semnalul simetric (echilibrat) de RF intr-un semnal asimetric (neechilibrat) care se poate aplica in baza transzistorului. Din nefericire, un balun are o pierdere inerenta de 2-3dB, in timp ce majoritatea tranzistoarelor de intrare au factor de zgomot nu mai mare de circa 2dB.

Aceasta explica factorul de zgomot modest, de aproximativ 4-5dB, al acestui tip de etaj de intrare. Un factor de zgomot mult mai mic se obtine cu circuitul prezent aici, care nu contine un balun ci un tranzistor de zgomot mic, BFG65, ca dispozitiv amplificator.
Combinatia de antena telescopica si amplificator de RF de banda larga si zgomot redus este denumita antena activa.

Antena propriu-zisa este un dipol deschis cu o lungime totala de 1.6 m, care lucreaza ca dipol in λ/2 de la 60 MHz la circa 187 MHz sau ca dipol multi-λ pana la circa 900MHz.
Intr-un mod neuzual, conversia simetric-nesimetric este facuta la iesirea amplificatorului, cu ajutorul unei lungimi de cablu coaxial, care functioneaza ca un drosel.

Cele 2 bastoane telescopice se conecteaza direct la cele 2 suprafete de lipire marcate cu ANT.1 si ANT.2 . Bobina de iesire L1 consta din 10 spire de cablu coaxial de 60Ω cu diametrul de 2.5 mm, infasurate pe o bara de ferita de 10 cm lungime, cu diametrul de 10 mm.

Alimentarea “fantoma” a amplificatorului nu este continuta pe placa de circuit imprimat, dar este simplu de instalat la intrarea receptorului, intrucat nu contine decat un rezistor si un condensator. Daca receptorul este situat la distanta mai mare de 2 m de antena activa, se poate conecta la K1 printr-un cablu coaxial obisnuit, cum ar fi tipul RG58.

In cazul in care antena este folosita intr-o zona cu intensitate relativ mica a campului local, puteti micsora factorul de zgomot al lui BFG65 marind usor valoarea lui R3.
Cu R3 = 560Ω, consumul de curent este de aproximativ 20 mA. Amplificarea semnalului dat de dipol este de circa 12 dB, cu un factor de zgomot de aproximativ 1dB. Aceasta asigura rezultate comparabile cu cele ale unei antene mai mari (Yagi), cu conditia ca reflexiile semnalului si receptiile multiple sa nu ridice probleme.

Schema circuit antena activa

schema-antena-activa-banda-larga

Cablaj PCB antena activa

pcb-antena-activa

You may also like...

2 Responses

 1. iuly says:

  Am aceasta antena cumparata:
  http://www.dipolnet.com/fm_antenna_sv_total_with_20db_amplifier_A0229.htm
  dar nu sunt multumita de ea. Amplificatorul nu mareste suficient semnalul de antena.
  Intrebare: pot folosi aceasta schita la antena mea.
  Locuiesc la bloc et. 3/10, cu spatiu nu prea larg de jur imprejur si doresc sa am receptie FM stereo buna pentru o combina muzicala.

  Merci!

 2. gym says:

  o scheme de antena pt COSMOTE se poate sa-mi dea cineva ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *