Sursa alimentare tensiune MJ3001

Cu valorile specificate pt componente, aceasta sursa de alimentare livreaza o tensiune de iesire de 12V. Pt alte tensiuni de iesire, adaptati doar divizorul de tensiune, asigurandu-va ca prin P1, R2 si R3 aveti cel putin 1 mA. Acest lucru este necesar pt ca incarcarea produsa de curentul de intrare a lui TL431C sa fie neglijabila (2uA). Tranzistorul de putere este un Darlington cu amplificarea in curent de minim 1000 la un curent de emitor de 5mA.

Cablajul proiectat pt aceasta sursa de tensiune include complet partea de redresare, adica o punte redresoare, un condensator-tampon si o siguranta. Condensatorul-tampon si radiatorul pt T1 sunt suficient de mari pt curenti de iesire de pana la 2A.

Cablaj PCB sursa alimentare

pcb-sursa-tensiune-alimentare-mj3001
Daca aveti nevoie de un curent mai mare, de pana la 5A, montati tranzistorul de putere in afara placii si montati-l pe un radiator mai mare. De asemenea , mariti capacitatea condensatorului de 10000 uF. Un curent continuu de iesire de 5A necesita in plus si racirea puntii redresoare.

Schema electronica sursa de alimentare

schema-sursa-tensiune-alimentare-mj3001

2 Responses

 1. george says:

  buna ,
  am procurat piesele ca sa realizez sursa stabilizata de 12 V , de fapt vreau sa realizez o sursa stabila de 2x12v , pt un ampli stereo de 8 w, care cere o alimentare de 2x12v pe canal( schemele care se alimenteaza la +,-, si ground comun, daca am inteles bine)
  intrebarea este daca e bine sa realizez 2 alimentari stabilizate de 12 v iar ampliul (un canal ) sa il alimentez la cele 2 surse
  sper sa ma fi exprimat cat mai bine..

  multam mult de ajutor

 2. Fane says:

  daca inca nu ai rezolvat.
  http://sound.westhost.com/project05.htm
  aici ai un exemplu simplu de sursa dubla stabilizata doar ca trebuie sa folosesti doua stabilizatoare diverse, si anume L7812 si L7912 si ai un curent 1,5A poti adauga 2 tranzistoare de putere su urci la cit ai nevoie. Linkul de mai jos ii un alt exemplu dar tot pt curent mic(1,5A)care ar trebui sa fie suficient pt 2X8W.
  http://sound.westhost.com/project05b.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *