Schema capacimetru

Capacimetrul simplu prezentat aici poate masura capacitati cuprinse intre 100pF si 1uF, pe cinci domenii de masura, ii mai putem spune tester sau multimetru condensatoare .
Circuitul consta intr-un oscilator cu frecventa variabila, un divizor de frecventa si un etaj de masura. Oscilatorul are la baza un inversor dintr-un 74HC14 si genereaza o frecventa f invers proportionala cu capacitatea plasata intre terminalele Cx.

Relatia aproximativa este:
f = 1.2 * R * Cx,
unde R depinde de pozitia lui S1. Cu valorile din schema, frecevnta se situeaza intre 240Hz (Cx = 1uF) si 12kHz (Cx = 100pF).
Etajul de masura este comandat de sursa de curent T1. Pe durata unei jumatati a fiecatei perioade a semnalului de la iesirea lui IC3, condensatorul C2 se incarca prin T1. Pe timpul celeilalte jumatati de perioada, T2 este adus in conductie de catre semnal, astfel incat C2 va fi scurtcircuitat. In acest fel, tensiunea maxima pe C2 depinde de frecventa semnalului. Tensiunea este preluata prin repetorul IC1b si integrata de R1-C1. tensiunea continua rezultata va produce deviatia acului instrumentului comandat de AO IC1a.

Capacimetrul se calibreaza conectand o capacitate cunoscuta de circa 100nF la bornele de masura si regland P1 astfel ca indicatia intrumentului sa corespunsa capacitatii.
Intrucat capacimetrul se foloseste ocazional, el poate fi alimentat de la o baterie de 9V PP3 (6F22).

Schema capacimetru

schema-capacimetru

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *