Amplificator audio miniatural

Minusculul amplificator de AF prezentat aici furnizeaza la iesire pana la 250mW si potre fi utilizat de exemplu ca amplificator final pentru aparatele de radio. Schema este simpla: un tranzistor BC547 comanda un amplificator de putere echilibrat (in contratimp) realizat cu BC337 si BC327.

Curentul de repaus este stabilit de diodele D1 si D2. Datorita simplitatii circuitului, curentul de repaus variaza cu temperatura. Acest neajuns poate fi observat indeosebi cand tranzistoarele de iesire se incalzesc mai puternic decat diodele. In acest caz trebuie fie sa se reduca puterea la iesire, fie ca tranzistoarele finale sa se monteze pe radiatoare termica. O alta solutie ar reprezenta-o inserarea unor rezistente de 0.47Ω in circuitele de emitor ale tranzistoarelor de iesire.

Amplificarea este determinata de valorile lui R1 si R3 si de cea a lui P1. Cu valorile indicate in schema si in functie de reglajul lui P1, amplificarea este de 15.
Sensibilitatea la intrare corespunzatoare unei puteri la iesire de 250mW pe 8Ω si unei amplificari de 15 este de circa 95mV. In aceasta situatie circuitul absoarbe un curent de aproximativ 180mA.

Schema amplificatorului audio

amplificator-audio-miniatural

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *