Generator de calibrare modulat in amplitudine

Generatorul de calibrare este utilizat pentru verificarea rapida a functionarii receptorului. Schema prezentata genereaza semnale de RF la intervale de 1 MHz, intr-un domeniu de frecvente ce se intinde pana la 2 GHz. Aceste semnale pot fi modulate in amplitudine prin comandarea lui T4 cu un generator de unda sinusoidala.

Cu cristalul X1 si cu T1 este realizat un oscilator stabil de 2 MHz. Tranzistorul T2, un MOSFET, lucreaza ca buffer digital pentru semnalul de tact al bistabilului-divizor FF1. Impulsurile de la iesirea lui FF2 au o frecventa de 1 MHz si o durata de 12 ns. Aceste impulsuri il aduc pe T3 in saturatie. Ca urmare , acest tranzistor de suprainalta frecventa SHF va produce un spectru larg de armonici, iar faptul ca el lucreaza in clasa C ii va determina o functionare de multiplicator de frecventa.

Curentul de colector poate fi modulat prin intermediul tranzistorului inseriat T4. Intrucat cele doua benzi laterale generate in procesul de modulare a amplitudinii sunt decalate fata de purtatoare de catre frecventa modulatoare, modularea in amplitudine poate fi utilizata pt a genera semnale la frecventele dintre markeri.

Exemplu: prin modularea generatorului de calibrare cu o unda sinusoidala de 204 kHz, se obtin doua frecvente adiacente markerului, sa zicem, de la 1120 MHz: 1120-0.204=1119.796 MHz si 1120+0.204=1120.204 MHz. Rezulta de aici ca se obtine un domeniu de acord continuu cuprins intre 1 MHz si 2 GHz atunci cand frecventa la iesirea generatorului de unda sinusoidala poate fi reglat intre 500 kHz si 1 MHz.

Realizarea practica a generatorului de calibrare este simpla chiar si pt aceia cu putina experienta in constructia circuitelor de RF. Condensatoarele C1, C2 si C4, cu polistiren, este obligatoriu sa fie cu toleranta mica (2.5% sau 5%).
Bobina L2 este realizata din 3 spire de cupru emailat, cu diametrul de 0.2 sau 0.3 mm, infasurate pe o mica perla de ferita (3-5 mm lungime). Fiti atenti sa evitati scurtcircuitele dintre spire deoarece stratul de email poate fi usor zgariat cand trageti firele prin orificiul perlei de ferita.

Generatorul de calibrare este alimentat de la o baterie compacta de 6V, consumul se situeaza sub 20 mA.

Schema generator calibrare

schema-generator-calibrare

Cablaj PCB generator calibrare

pcb-generator-calibrare

4 Responses

 1. Kuchta Petru says:

  Am cautat pe site-ul de electronica,montaje si articole despre: emitatoare cu tuburi electronice sau radioreceptoare cu tuburi electronice sau amplificatoare RF cu tuburi,desigur nu am gasit.Dar nu am gasit nici montaje cu tranzistoare precum: Grid- Dip-Metru,Inductant-Metru dar nici oscilatoare cu quart cu piese mai romanesti.Pe cind imbogatirea acestui site cu aceste montaje?.

  • admin says:

   Vom “imbogati” acest site cu montaje cu tuburi cand vom avea de unde sa scriem despre aceste montaje.

  • Sorynake says:

   Radioamator cu vasta experienta mai ales in tuburi electronice , raspuns pentru Dl. Petru Daca doriti am foarte multa documentaie RF/AF etc. numai cu tuburi dar mai intai cautati ca gasiti la rubrica CO-YO din revistele Tehnium mii de scheme comentate chiar de marele mastru international Claudiu Iatan din Barlad cu mine … acum sunt de cumparat aparatura de calibrat/verificat foarte ieftina si chiar de calitate si nu vad rostul construirii home-made DIY a aparaturii … doar de amorul artei …

   • Catalin says:

    La Barlad? Ati putea sa ma ajutati sa construiesc un generator de frecventa ? Binenteles, nu de “amorul artei” ? Cum va pot contacta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *