Vanatoare de vulpi

Aceasta binecunoscuta activitate a radioamatorilor nu are nimic in comun cu vanarea vulpilor ci consta in cautarea de catre un numar de “radio-vanatori”, a unui transmitator ascuns.
“Vulpea” pe care v-o propunem aici este de fapt un mic emitator care emite un cod in banda de 80 m. Este alimentat de la o baterie PP3, de 9 V; in functionare absoarbe un curent sub 30 mA.

Rafalele de impulsuri, generate de N2, sunt utilizate pentru a modula purtatoarea generata de T1, care lucreaza pe o frecventa cuprinsa intre 3.3 Mhz si 4.3 MHz.
Rafala tonului modulat in amplitudine este amplificat in N3-N6 si apoi livrat unei antene, prin intermediul filtrului L1-L2-C7-C8. Puterea transferata antenei este de 200 mW.
Pentru a realiza reglajul fin al transmitatorului mai avem nevoie de un mic ciruit auxiliar constand dintr-un VU-metru miniatural si doua diode.
antena-vanatoare-vulpi

Terminati emitatorul pe o rezistenta de 50Ω , conectati circuitul auziliar la jonctiunea dintre L2 si borna de antena si reglati pe C7 pt deviatie maxima a indicatorului.
Antena de emisie este formata din 8 metri de conductor adecvat, suspendat vertical, de exemplu pe un copac. Baza antenei ese alcatuita din 3 ramnificatii de cate 4 metri, din sarma, intinse pe pamant pt a forma un plan de legare la pamant adecvat.
Bobina pt circuitul de acord al antenei consta din 42 de spire ( cu derivatie la 4 spire) din sarma de cupru emailata SWG30 (Ø = 0.3 mm) bobinata pe un miez toroidal tip T50-2.

Reglajul fin al antenei se face prin reglarea unui trimer de 500pF pana cand se produce deviera maxima a indicatoruli aparatului de masura conectat la antena.

Schema circuit vanatoare de vulpi

schema-vanatoare-vulpi
pcb-vanatoare-vulpi

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *