Radiobaliza 2m 144 MHz

Emitatorul pe 2 metri 144 MHz a fost gandit in principal pentru a fi utilizat de radioamatori ca radiobaliza si, in acest scop, el produce un semnal de buna calitate si fara armonici nedorite. Tranzistorul T1, in asociere cu cristalul X1, lucreaza ca oscilator pe 36 MHz. Filtrul L1-C3 elimina orice tendinta a circuitului de a oscila pe 12MHz (frecventa fundamentala a cristalului).

Circuitul L2-C4 este acordat pe armonica a patra a semnalului oscilator (144 MHz). Acest semnal ajunge la antena dupa ce trece printr-un buffer constand din T2, un FET cu 2 porti. Semnalul modulator (in amplitudine) este aplicat la cea de-a doua poarta a bufferului. Se mentine o putere redusa la iesire emitatorului si anume circa 10-40 mW.
Semnalul modulator este generat de N1, un oscilator care, prin T3, comuta emitatorul in stare de functionare sau repaus, frecv de comutare este cuprinsa intre 0.1 Hz si 0.5 Hz.

Semnalul digital de la poarta lui T2 configureaza semnalul modulator. Poarta N2 genereaza un semnal dreptunghiular cu o frecventa de 0.1-1 Hz. Atat timp cat la iesirea lui N3 este N, N4 oscileaza pe o frecv de circa de circa 1 kHz. Ca urmare la poarta respectiva a lui T2 exista un semnal periodic de burst, cu frecventa de 1 kHz, si acest semnal este utilizat pt modularea emitatorului.
Prin reglarea condensatoarelor trimer C4, C7 si C8, emitatorul va fi calibrat pt putere maxima la iesire.

Bobinele L2 si L3 sunt realizate din conductor de cupru emailat cu Ø = 0.8 mm: L2=5 spire, cu priza la prima spira dinspre masa; L3a=3 spire si L3b=2 spire. Cuplajul dintre L3a si L3b trebuie reglat pana cand se obtine puterea maxima la iesire.
Montajul consuma 20 mA, ceea ce permite ca emitatorul sa functioneze alimentat cu o baterie PP3, de 9V, mai multe ore.

Schema electronica radio baliza

radiobaliza-144-mhz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *