Incarcator portabil baterii NiCd

Incarcatorul portabil a fost conceput pt a oferi modelistilor amatori posibilitatea de a-si incarca bateriile NiCd de la un acumulator de autovehicul chiar si cand se afla in aer liber.
Cand circuitul este conectat la bateria autovehiculului, D2 lumineaza doar daca bateria NiCd ce urmeaza a fi incarcata a fost conectata cu polaritatea corecta. In acest sens, borna “+” a celului NiCd este conectata la T1, prin R8. Deoarece chiar si pe bateriile descarcate se mai afla o oarecare tensiune, T1 se deschide si D2 lumineaza.

In momentul inceperii incarcarii bateriei NiCd, prin Rsi D6, se aprinde D6. In acest timp se incarca lent C4 prin P1 si R4. valoarea acestor componente determinca perioada monostabilului IC2 si astfel perioada de incarcare a bateriei NiCd. Pentru valorile componentelor date in schema, aceasta durata poate fi reglata cu P1 intre 26 si 33 minute. Incarcarea poate fi intrerupta cu ajutorul butonului de resetare S2.

Curentul de incarcare prin bateria NiCd este determinat de valoarea lui R, care poate fi calculata cu formula:
R= {12-(0.7+1.3xnr de elemente)/Ic} Ω unde Ic reprezinta curentul de incarcare – in cazul acesta datorita duratei alese pt incarcare acesta este dublul valorii nominale a capacitatii bateriei.
Rezistenta R trebuie sa poata disipa o putere Ic2xR wati.
In sfarsit nu uitati sa va asigurati ca bateria d-voastra NiCd permite incarcarea rapida si aveti grija cand efectuati aceasta operatie sa nu depaseasca o jumatate de ora!

Schema incarcator portabil baterii

incarcator-portabil-baterii-nicd

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *