Squelch universal

In telecomunicatii, squelch-ul este un circuit care suprima semnalul audio (video) al unui receptor daca semnalul de intrare nu este suficient de puternic. Acest circuit squelch este simplu si are o amplificare suficient de mare pt a putea fi incorporat intr-un montaj de control automat al amplificari dintr-o larga gama de radioreceptoare.

Semnalul de intrare derivat din circuitul RAA dintr-un receptor este atenuat de reteaua R1-R2-P1. Semnalul de pe cursorul lui P1 este preluat de intrarea inversoare a amplificatorului operational A1, conectat ca si comparator. La intrarea neinversoare este aplicata o tensiune de referinta de 200 mV, prin divizorul de tensiune R9-R10. Semnalul de iesire lui A1 este aplicat unui circuit trigger Schmitt, A2, prin reteaua trece-jos R2-C2. Acest fitru este necesat pt ca semnalele slabe de zgomot precum si alte interferente sa nu afecteze corecta functionare a circuitului squelch.

Condensatorul C3 inlatura zona abrupta a semnalului de la iesirea lui A2, ceea ce face ca efectul controlului al amplificarii sa fie mai placut auzului. Apoi, semnalul de iesire al lui A2 este aplicat in baza tranzistorului T1 prin divizorul de tensiune R7-R8.
Iesirea cu colector in gol a circuitului squelch poate fi utilizata pt a suprima semnalul de iesire AF al receptorului.

Consumul de curent al montajului fiind mic, sub 10 mA, el poate fin foarte usor incorporat in aproape orice receptor a carui sursa de alimentare acopera si acest consum.

Schema squelch

schema-squelch

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *