Tantar electronic

Montajul se comporta ca un tantar adevarat: imediat ce se intuneca acesta incepe sa bazaie in mod suparator. Cum se lumineaza ele redevine mut, astfel ca, la fel ca in cazul tantarului veritabil este foarte greu de reperat.
Tensiunea de la pinul 2 al lui IC1a determinca daca tantarul este activ sau nu. Nivelul acestei tensiuni depinde de rezistenta fotovaristorului R1 si de reglajul cu P1.

Dureaza aproximativ 90 de secunde pana cand C3 se va incarca complet si in acest interval pinul 6 al lui IC1b va fi in starea H.
Imediat ce tensiunea la acest pin scade sub pragul inferior al lui IC1b, iesirea portii (pinul 4) trece in starea H. Ca urmare, Ic1c incepe sa oscileze. La iesirea oscilatorului va fi produs un semnal dreptunghiular ca va fi trecut prin bufferul IC1d si apoi aplicat buzerului. Buzzerul va functiona atata vreme cat T2 este deschis iar tonul bazaitului nu va continuu si complet aleator.

De indata ce se lumineaza, potentialul de la pinul 2 ala lui IC1a scade, ceea ce determina descarcarea rapida a lui C2 prin Di si R4, astfel incat oscilatorul se blocheaza imediat.
Curentul ce se stabileste prin circuit este de numai n2-5 mA, astfel daca folosim o baterie de 9V, aceasta va avea o durata de functionare destul de lunga.

Schema circuit tantar electronic

tantar-electronic

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *