Incarcator acumulatoare cu plumb si acid sulfuric

Bateriile moderne cu acid si placi de Pb, incapsulate, sunt intruchiparea simplitatii in utilizare. Spre deosebire de bateriile NiCd, ele trebuie insa reincarcate prin conectarea la o tensiune constanta. In aceasta situatie, curentul de incarcare ne va furniza o foarte buna indicatie a starii de incarcare.

Aceste baterii pot fi incarcate si rapid, atata vreme cat curentul de incarcare este limitat chiar de la inceputul procedurii de incercare. Poate fi admis un curent de incarcare de cateva zecimi din capacitate in h a bateriei. De exemplu un acumulator de 5Ah poate fi incarcat cu un curent de incarcare limitat la 1A. In acest caz tensiunea de incarcare trebuie sa fie de 2.45V pe element. La o astfel de tensiune relativ mare, curentul trebuie sa fie limitat, deoarece in caz contrar, curentul la inceputul incarcarii unui acumulator conplet descarcat poate urca pana la 10 A.

Incarcatorul pe care vi-l propunem are in componenta sa un regulator de tensiune, IC1, si un limitator de curent variabil constand din T1, R1 si R4. Indata ce curentul prin R1 devine prea mare, T1 se deschide si tensiunea de iesire scade. Valoarea, in volti, a tensiunii de iesire este data de formula:
1.2(P1+R2+R3)/R3

Pt o baterie de acumulatoare de 6V, tensiunea de incarcare necesara pt o incarcare rapida va fi de 3×2.45=7.35V. In acest caz, valoarea efectiva totala pt R2+P1 va trebui sa fie de 585Ω. Pt a incarca baterii de 12V, valoarea necesara pt R2+P1 trebuie sa fie de circa 1290Ω.
tensiunea la intrare trebuie sa fie cu cel putin 3V mai mare decat cea de la iesire.

Integratul LM317 are nevoie de radiator termic, nu numai pt ca, altfel, se poate distruge cu usurinta, ci si din cauza ca, la temperaturi inalte, el nu poate furniza curentul maxim la iesire.

Schema incarcator acumulator Pb si H2SO4:

incarcator-acumulatoare-pb-acid-sulfuric-schema

Cablaj PCB incarcator acumulator plumb si acid sulfuric

incarcator-acumulatoare-pb-acid-sulfuric-pcb

You may also like...

7 Responses

 1. mirce says:

  imi trebuie o schema pentru un sintem care sa nu permita incarcarea bateriei mai mult decat e necesar
  eventual cu un led care sa se aprinda cand bateria e incarcata.
  Mersi.

  • Alin says:

   la schema prezentata, daca esti un electrnist chiar si incepator, poti adauga un comparator care sa comande un releu si sa opreasca furnizarea curentului electric catre baterie la atingerea tensiunii de incarcare(14.4V)! Sau poti tine bateria de acumulatori la o tensiune de float(13.6V) in permanenta, fara circuite complexe… ATENTIE la tensiunea de 13.6V!!! nu trebuie sa creasca nicicum si trebuie limitata in curent in functie de acumulator… depinde de aplicatie!

 2. saghin says:

  are cineva schema de utilizare a c.i. ului lm 317 lz,eventual cu marirea curentului de iesire cu un 2 N 3055 ptr. 3 A.mersi!

 3. marian1500 says:

  aceasta schema nu am testat o dar daca scrieti pe google charger lm 350 acolo e o schema cu lm 350 dar se poate inlocui cu lm 317 si e tocmai bun pt bateriile de scuter .schema are 2 tranzistori unul e senzor de temperatura (se monteaza linga lm317 dar se izoleaza de radiator altfel se arde ledul)si are si un led care indica prezenta tensiunii.eu am testato si e ok incepe incarcarea cu 1.2 amperi si apoi scade pina la 0,25A cind se incarca .deci nu mai e nevoie sa se intrerupa automat pentru ca acei 2,5 a nu afecteaza acumulatorul .daca se incalzeste integratul acel bd 140 imediat intervine si scade curentul(adica amperajul) in functie de cit de cald este radiatorul.pt acumulatori mai mari folositi lm 350.nu pun link pt ca nu cunosc termenii si nu vreau sa supar admin saitului.

 4. MKB says:

  Cauta revista Elektor. Acolo gasesti o multime de scheme electronice de genul. Plus ca o multime de montaje au si pcb-ul “la pachet”. In varianta spaniola e mai ok de tradus.

 5. Radu says:

  Buna ziua,

  daca sunteti din Bucuresti doresc sa ma ajutati, contra cost, cu realizarea si montarea unui dispozitiv care sa porneasca si sa decupleze automat incarcarea unui acumulator auto de la un redresor.

  In asteptarea raspunsului dvs.

  Va multumesc,

  Radu, Tel. 0788472472

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *