Indicator de putere audio

Circuitul integrat LM3915 realizat de National Semiconductor, contine tot ce este necesar pt masurarea simpla dar corecta puterii audio, cu afisare pe o bara de LED-uri etalonata. Montajul prezinta insa incovenientul ca necesita o sursa de alimentare separata. Acesta este insa compensat de foarte buna sensibilitate a aparatului (min 0.2W) si de faptul ca nu reduce in nici un fel calitatea sunetului, deoarece nu reprezinta o sarcina in plus pt amplificator, spre deosebire de numeroasele indicatoare de putere audio ieftine care isi preiau de la amplificator curentul pt afisaj.

Dimensionarea rezistentei R1 este dependenta de impedanta de sarcina a difuzorului, dupa cum se poate deduce si din tabelul atasat schemei montajului. Rezistenta poate fi inlocuita printr-o punte conductoare amplsata in respectiva pozitie din schema, daca exista posibilitatea montarii rezistentei in interiorul fisei care conecteaza indicatorul la difuzor. Acesta face convenabil ca indicatorul sa fie folosit impreuna cu difuzoare de diferite impedante.

La utilizarea cu sisteme stereo, fie construim un duplicat al montajului, fie se aplica semnalele de la difuzor la doua rezistente R1 conectate in serie al caror punct comun va fi legat la pinul 5 al IC1. Tensiunea necesara pt alimentarea indicatorului de putere AF este preluata de la un adaptor de ca care da la iesire 12-20 V cc.

Schema circuit indicator putere audio

indicator-putere-audio-schema

Cablaj PCB indicator putere audio

indicator-putere-audio-pcb

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *