Comutator pentru lampi cu halogen

Lampile cu halogen dau o lumina buna si au o eficienta excelenta. Din nefericire acestea tin sa fie costisitoare si adesea isi dau duhul in momentul conectarii, deoarece absorb un curent foarte mare (de cateva ori mai mult decat cel normal). Circuitul prezentat aici rezolva aceasta problema dar asta numai pt lampile cu halogen alimentate in cc.
Circuitul se bazeaza pe faptul ca printr-un FET trece un curent dependent de tensiunea sa de poarta. Daca tensiunea de poarta creste treptat, curentul creste de asemenea treptat. Aici tensiunea de poarta este determinata de tensiunea la bornele lui C1 care se incarca lent prin R1, lent insemnand cateva zecimi de milisecunde, timp suficient pt incalzirea filamentului.
Valoarea lui R1 va fi pt de 100k pt lampi de 6 V si de 470k pt lampi de 12 V. MOSFET-ul poate fi de orice tip cu parametrii corespunzatori, BUZ10 putand suporta 20 Amperi, deci poate comuta fara probleme lampi de 12V/20W. In practica pot fi comutate chiar si lampi cu halogen de 50W deoarece curentii mari dureaza foarte putin. Pierderile sunt mici: BUZ10 are rezistenta in conductie de 0.08Ω care la 1.67A determina o pierdere de 230mW, aceasta conducand la incalzirea tranzistorului cu 170C. Nu este nevoie asadar de radiator.

Schema circuit comtator lampi halogen

comutator-lampa-halogen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *