Reglarea luminozitatii tuburilor cu neon

Luminozitatea unui tub cu neon nu se poate regla la fel de usor ca aceea a unui bec cu incandescenta deoarece tubul porneste numai la o tensiune mult mai mare decat cea a retelei, dupa care ramane aprins la tensiunea retelei.
In mod normal, tensiunea de pornire ridicata se obtine prin intreruperea curentului care circula printr-o bobina de soc. Aceasta se face de obicei cu un starter care asigura un curent suficient de mare prin filamentele tubului. Aceste functii ale starterului sunt preluate de circuitul prezentat care se asemenea permite reglarea luminozitatii neonului.
Cand se comanda aprinderea tubului, potentiometrul de control al luminozitatii, P1, trebuie pus pe pozitia de luminozitate maxima a tubului, pentru facilitarea pornirii.

Schema circuit pt reglarea luminozitatii neonului

reglarea-luminozitatii-tuburilor-neon

4 Responses

  1. laur says:

    crca o sa se arda filamentele alea hmmm

  2. sirnic says:

    asta e un starter electronic si nu regleaza luminozitatea.

  3. E-U says:

    Nu o sa se arda nici un filament. Curentul este limitat in circuit de catre droselul L1. Starterul clasic (care este un mic tub cu descarcare in gaz, avand unul dintre electrozi construit din bimetal) face exact acelasi lucru, inchide circuitul de alimentare al filamentelor. In momentul in care circuitul se afla in starea inchis, bimetalul ce s-a deformat sub actiunea caldurii rezultate in urma descarcarii produse in tubul starterului se raceste, circuitul se deschide, iar la capetele tubului este aplicata o tensiune de inductie de cateva sute de volti, ce are rolul de a amorsa tubul fluorescent. Daca aprinderea acestuia din urma nu are loc dupa prima “tentativa” procesul se repeta, dand efectul de “clipire”a tubului fluorescent, in timp ce starterul produce un sunet specific. Dupa aprinderea lampii fluorescente caderea de tensiune la bornele starterului devine prea mica pentru a-l mai actiona. Foarte simplu. Un proces similar se produce si cu circuitul descris mai sus, care are insa o inertie mult mai mica. Astfel, tubul se aprinde mai rapid, iar “clipirea” este eliminata. Potentiometrul, insa, nu face decat sa regleze pragul de la care tiristorul nu se mai deschide, dupa aprinderea tubului. Nici vorba de reglarea luminozitatii. Daca potentiometrul (care e mai potrivit sa ia forma unei rezistente semireglabile)nu este pozitionat corect, filamentele vor fi alimentate in permanenta si, in consecinta, tubul nu se va amorsa. Cine a pus acel titlu si a mai si facut referire la “reglarea luminozitatii” in articol nu cunoaste lucruri elementare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *