Termometru electronic cu dioda

Acest termometru electronic foloseste o dioda comuna si anume 1N4148 ca senzor de temperatura. Coeficientul de temperatura a diodei este de -2mV per 0C, iar acest coeficient este folosit in acest circuit pt a crea un termometru digital precis. Pentru a afisa temperatura masurata folosim un multimetru digital (pozitionat pe masurat tensiune continua). Acest lucru face ca acest circuit sa fie ieftin deoarece nu este nevoie sa construiti un dispozitiv auxiliar care sa afiseze temperatura.
Acest termometru digital poate masura temperaturi intre -9.990C si +99.90C

Combinatia de termometru electronic cu dioda cu un multimetru digital care este comutat pe tensiune continua, transforma acest montaj intr-un voltmetru digital functional

Calibrarea termometrului electronic
Pentru a calibra termometrul la temperatura de 00C puneti dioda intr-o cana cu apa amestecata cu gheata (verificati temperatura intai cu un termometru normal), asteptati pana temperatura masurata de termometrul cu alcool arata zero grade celsius. Ajustati P1 astfel incat voltmetrul digital sa afiseze 000.
Pentru a calibra termometrul al 1000C, puneti dioda intr-o cana cu apa fierbinte si ajustati P2 incat multimetrul digital sa afiseze 99.9.
Schema circuit – Termometru digital cu dioda
termometru-electronic-digital

10 Responses

 1. Madalin Duna says:

  salutare. As vrea sa ralizez montajul acesta pt un proiect. Observ ca in aceasta schema nu regasesc si schema de legare a pinilor la lm324. M-ai putea ajuta cu asa ceva? Ti-as fi recunoscator. MErsi

  • gabi says:

   intri pe net si cauti lm324 si are doua borne -/+iar restul pinilor sunt conectati la acele triunghiuri

 2. Baciu Claudiu says:

  Salut. Parerea mea este ca se leaga direct la bornele de masurat tensiunea, iesirea unde scrie digital meter.

 3. Monica says:

  salut, am realizat circuitul asta, dar potentiometrul 1 nu lucreaza, ori nu l-am legat bine, nu stiu care e problema, P2 modifica valorile pe multimetru, dar P1 nimic. M-ati putea ajuta cumva?

 4. gelu says:

  multe skeme utilitare mai ales pentru utilizari casnice.Felicitari autorului si sa o tina tot asa ca mai sunt si amariti ca mine care nu au bani sa cumpere din magazine dar pot sasi faca singuri un montaj pentru nevoile necesare.nota 10 autorului

 5. gelu says:

  am realizat acest montaj si functoneaza foarte bn il folosesc de 3 ani

 6. adypet says:

  Mai fratilor toate schemele astea de termometru sunt simple si functionale dar treaba cu etalonatul e nashpa si te umple de valori eronate. Asa ca prefer chipuri specializate ca DS1820 care iti da direct valoarea digitala a temperaturii.

 7. Babih Radu-Mirel says:

  A trece de la -2 mv la +10mv pe grad Celsius e o inversiune de logica . Daca de fiecare data santem obligati sa gandim invers , ( de la dioda,de la senzorul DS 1620,etc),schema este dificil de verificat cu multimetrul.

 8. ealecsuc says:

  nu inteleg care e problema acestora care lasa comentarii acide la scheme simple?! Nu te astepti de la un multimetru de duzina si un circuit de “adaptare sau conversie (cu putine componente si ieftine)” sa iti de-a valori precise! Sa fim seriosi! Chiar si multimetrele care au incorporate in ele termometre nu sunt prea precise. asa ca ce va mai agitati sa analizati un circuit simplu?

 9. gelu says:

  as dori sa stiu cu ce pot completa schema pentru a cupla un motaras de ventilator la atingerea unui prag de temperatura.cu stima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *