Defect TV Goldstar CKT 2190

Manifestare defectiune Tv Goldstar CKT 2190: imagine normala, lipsa sunet, televizorul se opreste dupa 5 minute.
Facand masuratori pe blocul de sunet se constata ce pe pinii 4 si 5 ai circuitului integrat TBA-120T nu exista tensiunea continua de reglare a volumului. Semnalul de comanda al volumului este livrat de microprocesorul PCA 84C640P/030 la pinul 2 si este integrat cu circuitle R741, C714 si R742, C610 pentru a fi transformat in semnal de curent continuu utilizat pt comanda reglajului de sunet.
Masurand tensiunea pe pinul 29 IDENT al microprocesorului, aceasta este mica (nivel logic zero). Aceasta se datoreaza aplicarii tensiunii joase de la pinul 7 al circuitului integrat TDA1940 si este cauzata de defectarea circuitului TDA 1940 la pin 7 sau scurcircuitarea condensatorului C626.
Lipsa semnalului IDENT de 3.5 … 5 Volti pt o perioada mai amre de 5 minute face ca receptoruil TVC sa fie decuplat si trecut in starea de asteptare (stand by). Aces lucru se produce si in cazul lipsei semnalului TV.
Circuitul integrat TDA1940 are un sistem Muting care in conditia actionarii anumitor reglaje externe sau a lipsei semnalului TV, asigura tensiunea necesara blocarii caii de sunt a receptorului TVC.
Elementul principal al sistemului de Muting este un detector de coincidenta. La pinul 5 este conectata iesirea acestui detector. Tot el compara impulsurile de stingere linii din SVCC cu impulsurile de la oscilatorul linii. Cand receptoul lucreaza in regim de sincronism tensiunea la pinul 5 este cuprinsa intre 2 si 5 (uzual 2 … 2.5V).
Cand receptorul nu are semnal de referinta, tensiunea la pinul 5 ajunge in gama 5 … 10V (uzual 8 … 9V).
Tensiunea mare la iesirea detectorului de coincidenta provoaca comutarea etajului final de Muting, trecand in comutatie un tranzistor cu colectorul cuplat la pinul 7. Tensiunea de 11 … 12V de la pinul 7 va cobora la circa 0.5V, tensiunea de saturatie a tranzistorului.
In acest moment, prin D501, pinul 13 al circuitului TBA-120T este pus la masa si calea de sunet este blocata.
Daca TDA 1940 este defect la pinul 7 acesta trebuie inlocuit. O alta varianta ar consta in izolarea pinului 7 al circuitului cu urmatoarele consecinte:

  • circuitul de Muting nu mai functioneaza;
  • televizorul nu mai decupleaza dupa 5 minute in lipsa semnalului TV;
  • cautarea canalelor se face mai lent;

You may also like...

1 Response

  1. MadonnaX says:

    I must say you have very interesting posts here.
    Your posts should go viral. You need initial boost only. How to get massive traffic?
    Search for; Murgrabia’s tools go viral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *