Defecte pe blocul de alimentare la FUNAI TV 2003

Blocul de alimentare la tv Funai 2003 are ca piesa principala circuitul integrat STK 7348.
Un defect foarte frecvent la acest tip de televizor consta in pornirea cu intarziere a televizorului, la inceput de ordinul minutelor apoi se ajunge la ore. Cauza o costituie condensatorul C169 de 1uF / 50V care pierde din capacitate, ajungand la 0.2 – 0.3 uF.
Un alt defect consta in faptul ca televizorul nu mai poate fi oprit decat daca se scoate din priza. Cauza o constituie sudarea contactelor la releul RE1, televizorul nevand intrerupator de retea normal. Contactele acestui releu la pornire suporta atat socul de curent produs de incarcarea condensatorului de filtraj C146 de 150uF/400 V limitat de rezistenta R130 – 3.9ohm/7W, cat si socul produs in prima fractiune de secunda de curentul de demagnetizare ce trece prin bobina L19. Releul lucreaza la tensiune de 9V si se procura putin mai greu.
O rezolvare temporara consta in a taia capacul releului in zona de deasupra contactelor si dezlipirea si curatirea contactelor. Plasarea circuitului de demagnetizare inaintea releului face ca demagnetizarea automata sa nu ami functioneze decat daca televizorul se scoate din priza si se introduce din nou dupa o perioada mai mare de 15 minute.
La alte tipuri de televizoare la care stand-by-ul se face in secundarul choperului cu releu sau tranzistor, la pornirea din stand-by nu se face demagnetizarea automata a tubului cinescop intrucat termistorul PTC este tot timpul cald, deci rezistenta lui este mare.
De aceea este bine sa nu se tina tot timpul televizorul de stand-by ci sa fie oprit si de la intrerupatorul de retea.
Schema sursa alimentare TV Funai 2003
schema-sursa-funai-tv-2003

You may also like...

2 Responses

  1. alex says:

    buna ziua ma intereseaza si pe mine unde gasesc 2 lmpi de un monitor de 20 inch pentru un tv funai model lc5d20bb
    multumesc stima

  2. Florin says:

    Am si eu acest tip de Funai ,mi se incinta termistorul PTC se aude tacanitul in releu dar nu porneste.Ce ar putea fi defect?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *