Defect TV Condor 2051

La verificarea televizorului Condor 2051 se constata urmatoarele:
– transformatorul de linii are izolatia strapunsa deasupra potentiometrului de focalizare
– circuitul integrat STR 5412 este defect, scurt intre pinii 2 si 4.
Se inlocuieste STR 5412 si se verifica functionarea sursei pe o sarcina artificiala. De asemenea televizorul raspunde la comenzile de Stand-by si comutarea programelor. Se curata cu un briceag trafo linii in zona avariata, se izoleaza cu o solutie de inalta tensiune. Se indeparteaza suportul din tabla de care se fixa trafo linii pt a se prevenii eventualele descarcari ulterioare. De asemenea se inlocuieste rezistenta de 10K prin care se inchide curentul de fascicul spre masa. La pornirea televizorului se constata ca releul de pe blocul de comenzi cupleaza si decupleaza foarte repede. Avand in atelier un trafo nou identic cu cel din televizor, se schimba trafo linii dar la pornirea televizorului releul continua sa cupleze si sa decupleze. Se mai constata ca atat cu transformatorul vechi cat si cu cel nou tubul cinescop se incarca, deci la cuplarea releului apare inalta tensiune. Se face scurt peste contactul releului si se constata ca etajul de baleiaj orizontal functioneaza, ecranul se lumineaza dar electromagnetul releului continua sa cupleze si sa decupleze. Se masoara tensiunea de +5V cu care se alimenteaza microprocesorul M50431-101SP si memoria M58655P si se constata ca aceasta oscileaza intre 4.2V si 5V. Se banuieste un consum marit pe bara de +5V si se intrerupe alimentarea cu 5V la pinul 1 al memoriei M58655P. Releul nu mai decupleaza, tensiunea de +5V este stabila, blocul de comenzi functioneaza corenct, desigur fara memorie.
Deci problema este urmatoarea: la intrarea in functiune a transformatorului de linii pe pinul 2 al memoriei apare tensiunea de -30V care se obtine din trafo linii printr-o rezistenta si o dioda. Deci intre pinul 1 si 2 al memoriei exista o strapungere in interiorul capsulei memoriei. Se conecteaza pinul 1 al memoriei la +5V si se deconecteaza pinul 2. Blocul de comenzi functioneaza cu tensiunea de +5V stabila. Se inlocuieste memoria M58655P si se conecteaza si pinul 2 al circuitului. Televizorul functioneaza normal. Daca tensiunea de -30V pe pinul 2 lipseste, memorarea nu se poate face.

You may also like...

1 Response

  1. mariana says:

    buna,am si eu o problema cu tel,cand sta aprins se decupleaza singur ,sta doar cateva secunde aprins si decupleaza ,care ar fi problema la el ,as vrea sa-mi da-ti cateva sugesti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *