Schema incarcator acumulatori

Acest incarcator pt acumulatori, este destinat in mod special incarcarii bateriilor NiMH, acumulatori cu nichel – hidrura de metal care sunt disponibile astazi pe scara larga. Un acumulator tipic este 120AAH, care are capacitatea de 1.2 Ah la marimea AA (MN1500; LR6). Acest tip nu pierde mai mult de 45% din capacitatea sa, prin autodescarcare, intr-un interval de 25 de zile, la temperatura de 200C.

Instructiunile recomandate pentru incarcarea rapida a acumulatorilor sunt: incarcare cu un curent de 0.3 C, nu mai mult de 2.5 ore sau pana cand tensiunea pe element a crescut pana la 1.49V sau pana cand temperatura bateriei creste peste 400C. Atunci cand bateria este incarcata la 75% din capacitate, dupa care se va incarca cu un curent de 0.1 C, pe care-l poate suporta perioade lungi.

Schema acestui incarcator acumulatori da posibilitatea indeplinirii acestor cerinte.
Numarul de elemente continute in bateria de incarcat se stabileste din valoarea lui R14: pentru un element, rezistorul va fi omis; valoarea sa pentru 2 celule este 100kΩ pentru 3 celule, 2 x 100kΩ in paralel (= 50kΩ), pentru 4 celule 3 x 100kΩ s.a.m.d.

A treia cale pentru oprirea incarcarii acumulatorilor este prin intermediul temperaturii masurate cu IC5. Cand temperatura creste peste 400C, IC1b comanda oprirea incarcarii.
Cele trei iesiri de incarcare formeaza o poarta SAU prin D2-D4. Acestea fiind LED-uri de curent redus, se va vedea imediat cauza care a determinat intreruperea incarcarii.

Nivelul tensiunii de alimentare depinde de numarul elementelor continute in bateria de incarcat. Valoarea sa minima este 4V plus numarul de elemente ale acumulatorului inmultiv cu 1.5V.
Este necesara montarea lui IC4 pe un mic radiator de racire (100K/W).
Pentru conectarea incarcatorului trebuie apasate 2 butoane: S1 reseteaza temporizatorul IC@, iar S2 blocheaza tiristorul TH1. Aceste 2 comutatoare pot fi combinate, dar in general nu sunt la indemana comutatoare bipolare.

Schema circuit incarcator acumulatori

incarcator acumulatori

Mai multe incarcatoare acumulatori… battery chargers

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *