Emitator FM UHF

Acest emitator FM UHF de mica putere este destinat aplicatiilor de telecomanda cum sunt: actionarea usilor garajului si sistemele de alarma fara fir. Este o schema de emitator cu un singur tranzistor care lucreaza pe o frecventa rezervata semnalizarilor de joasa putere prin unde radio.
Frecventa emitatorului este modulata in frecventa de un semnal audio sau digital aplicat in punctul comun al varicapurilor D1 sau D2, prin R3. Varicapurile modifica de fapt capacitatea derivatie a rezonatorului ca functie de semnal modulator, rezultand o modulatie FM. Schema se poate modifica pt a produce modulatia AM prin omiterea componentelor D1, D2, R2, R3 si R6 si interconectarea punctelor A si B.
Frecventa de lucru este determinata de un rezonator, FL1. Pot fi folosite urmatoarele tipuri:

 • Marea Britanie: tip R2528 pt 418MHz
 • SUA: tip R1530 pt 315MHz
 • Olanda, Germania, Belgia: tip R2554 pt 433.92MHz
 • Franta: tip R2523 pt 224.5MHz

Descriere emitor FM UHF
Tranzistorul T1 se monteaza pe fata cu lipituri a placii de circuit imprimat, asa cum se indica prin linie punctata pe desenul cu amplsarea componentelor. Tot pe aceasta fata a placii se plaseaza un fie scurt de conexiune (sarma argintata) ce leaga bara pozitiva de alimentare inductanta L1 realizata direct pe cablaj si situata paralel cu aceasta. Pozitia firului de conexiune depinde de frecventa de emisie. Cu cat este mai scazuta cu atat mai mare este inductanta necesara, deci cu atat mai departe va trebui deplasat firul de conexiune catre marginea placii.

Pentru a gasi pozitia optima incepeti prin reglarea trimerului C3, aproximativ la mijlocul plajei de variatie si montati firul de conexiune cam la jumatatea traseului care reprezinta inductanta. Urmariti semnalul receptionat de la emitator si reglati C3 pana cand se obtine maximul. Daca nu se poate gasi maximul, incercati sa mutati firul de legatura fie spre tranzistor (inductanta mai mica) fie spre marginea placii (inductanta mai mare). Pozitia optima este aceaa in care C3 permite obtinerea semnalului maxim cand este fixat catre mijlocul cursei.

Intrucat avem de-a face cu un emitator FM UHF, este de la sine inteles ca toate terminalele componentelor trebuie sa fie cat mai scurte posibil. Emitatorul fm trebuie inchis intr-o carcasa de plastic care sa-i dea posibilatea sa radieze.

Retineti ca, in cazul detinerii si utilizarii acestul emitator fm, se aplica reglementarile radio. In Romania, trebuie obtinuta o autorizatie din partea Ministerului Telecomunicatiilor.

Schema emitator UHF-FM

emitator fm uhf

Cablaj emitator UHF

cablaj emitator uhf

You may also like...

3 Responses

 1. remixu says:

  un receptor al acestui emitator nu avem pe site ?

 2. vlas says:

  da ce un receptor cu superreactie nu-ti prieste??

 3. viza says:

  Se poate mari puterea acestui emitator??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *