LED bicolor RG

led-bicolorMontajul controller LED bicolor RG functioneaza astfel: cand tensiunea de control de la intrarea circuitului variaza de la 0V la +12V, LED-ul lumineaza la inceput verde si apoi trece, gradat, prin portocaliu si galben, pana la rosu.
Cele doua sectiuni ale LED-ului bicolor (rosu si verde) sunt comandate separat: cea verde cu IC1a prin R7, iar cea rosie cu IC1b prin R8.

AO IC1b are amplificarea egala cu 2, rezultand aprinderea LED-ului rosu incepand de la tensiuni de intrare de aproximativ 0.5V. Aceasta sectiune lumineaza la stralucirea maxima cand Uin > Ub/2.
AO IC1a este un amplificator inversor cu amplificarea egala cu 2. In plus, intrarea sa neinversoare este conectata la un potentia Ub/2. Cand tensiunea de intrare este mai mica decat Ub/2, iesirea lui este de nivel ridicat. Cand tensiunea de intrare creste peste Ub/2, sectiunea verde la lumina tot mai slab, stingandu-se complet atunci cand Uin=Ub.

Tensiunea de alimentare nu trebuie sa depaseasca 30V: cand este mai mare de 12V, valorile rezistentelor R7 si R8 trebuie modificate corespunzator.
Curentul consumat de circuit depinde in principal de LED: in cazul folosirii unuia de 34 minicandele la o tensiune de alimentare de 12V, acesta va fi de aproximativ 35mA.

Schema controller LED bicolor

led bicolor controller

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *