Led multicolor RGB

led multicolorLED multicolor: un LED care poate produce toate culorile vizibile. Este tipul Everlight 339-1 VRKG-BBW. De fapt, acesta consta din patru leduri intr-o capsula: unul rosul, unul verde si doua albastre. Cand aceste LED-uri sunt comandate la diferite straluciri, se pot obtine toate culorile vizibile si albul. Circuitul descris trece LED-urile in toate culorile si in orice ordine predefinita.

Circuitul consta dintr-un integrator urmat de un trigger Schmitt. Impreuna, acestea formeaza un oscilator care produce o tensiune triunghiulara cu amplitudinea de cca 1.5Vvv la pinul 1. Acest semnal se aplica unuia dintre LED-uri prin T1 si un rezistor de klimitare.
Trebuie construite trei astfel de circuite: unul pentru rosu, unul pentru verde si unul pentru cele doua LED-uri albastre. Fiecare dintre circuite trebuie sa aiba, insa, o valoare diferita pentru C1, sa zicem 470nF, 330nF si 220nF/ Fiecare din LED-urile albastre conectate la acelasi circuit trebuie sa aiba propriul rezistor serie.

Nivelul tensiunii continue a semnalului treiunghiular poate fi deplasat cu P1. Incepeti cu cursorul la masa si rotiti foarte incet butonul, pana cand LED-urile abia se aprind. Reglajul optim corespunde situatiei in care LED-ul lumineaza doua treimi din timp si este stins pentru o treime.

Valoare rezistorului serie este redusa, deoarece sensibilitatea, in special a LED-ului albastru, este scazuta.
Nu rotiti prea mult P1, ci urmariti curentul prin LED-uri: cel rosu si cel verde trebui sa ramana sub 30mA; cele albastre pot absorbi pana la 40mA. Curentul mediu consumat de circuit este de cca 70mA.

Schema LED multicolor RGB

led rgb controller

You may also like...

3 Responses

 1. iulyan says:

  Buna,

  Am gasit un tip de LED deosebit.
  La aplicarea unei tensiuni variabile de la 0,6 – 2,8(3,5)Vcc se poate obtine o emisie luminoasa de la rosu-galben-verde-albastru in peste 10 nuante de culoare.
  Cine poate sa-mi spuna unde gasesc in Romania aceste LED-uri.

  Multumesc!

 2. boby says:

  Cauta led multicolor la Mivarom

 3. AnyComponents says:

  Aici poti gasi la pret foarte mic leduri RGB.

  http://anycomponents.fnhost.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *