Convertor tensiune frecventa

Acest convertor tensiune frecventa este realizat cu TSC9402, produs de Teledyne Semiconductor, este deosebit de adecvat pentru realizarea unu convertor tensiune-frecventa. Pentru cazul schemei prezentate in figura, curentul maxim de intrare este de 10 uA (domeniul tensiunii de intrare fiind situat intre 10 mV si 10 V), in timp ce frecventa de iesire poate fi cuprinsa intre 10 Hz si 10 kHz. Coeficientul de conversie este de exact 1 kHz/A. Acest coeficient poate fi modificat prin schimbarea valorii lui R1, atat vreme cat curentul maxim de intrare nu depaseste 10 uA.

Montajul are doua iesiri. Cea de la pinul 8 ofera un impuls de scurta durata a carui perioada este direct proportionala cu curentul de intrare, in timp ce aceea de la pinul 10 livreaza un semnal dreptunghiular a carui frecventa este jumatate din cea a impulsurilor de la pinul 8.

Calibrarea montajului este destul de simpla. Conectati un frecventmetru la pinul 8 si conectati o tensiune, de exact 10 mV, la intrare. Reglati P1 pana cand veti obtine la iesire exact 10 Hz. Dupa aceea, conectati o sursa de semnal, avand exact 10V, la intrare si verificati ca semnalul de iesire are o frecventa de 10 kHz. Daca nu poate fi atinsa aceasta frecventa, montati in paralel cu C1 un trimer de mica valoare sau inlocuiti R1 cu o rezistenta de 820 kΩ si un semireglabil de 250 kΩ.

Pentru adaptarea montajului la alte cerinte, se va aplica urmatoarea relatie:
Fout = Iin/Ur(C1 + 12 pF) [Hz].
In cazul de fata, tensiunea de referinta , Ur, are valoarea de -5 V.

Schema convertor tensiune-frecventa

convertor tensiune frecventa

You may also like...

2 Responses

  1. schemetv.com says:

    Imi place site-ul acesta. Am si eu schemetv.com vrei sa facem un link exchange? sau banner exchange.

  2. geo says:

    sal,am inceput sa string placi fotovoltaice ,ce parere aveti.
    merita sau nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *