Selector / Comutator electronic de antena

Selectorul / comutatorul electronic de antena a fost conceput pentru a realiza comutarea intre 2 antene FM prin intermediul unui semnal logic.
Portile IC1a si IC1b asigura o comutare neta si formeaza interfata dintre nivelul logic de 5 V si tensiunea de alimentare de 12V, necesara pentru selector. In functie de tipul portii logice utilizate, un semnal de control digital (TTL sau CMOS) va fi disponibil, in forma directa sau inversata, la iesirile lui IC1.

Cand intrarea A este in starea logica H, iesirea lui IC1a va fi L iar aceea a lui IC1b va fi H. In acest caz, curentul va circula de la borna pozitiva de alimentare catre IC1a, trecand prin T2m R9 su D8; T2 conduce si D9 lumineaza.
Deoarece prin R1-D1-R2 si R5-D3-R4 circula curenti continui, diodele D1 si D3 conduc si permit trecerea semnalului VHF de la intrarea A inspre iesirea D. In acelasi timp, circula un curent continuu prin R6-D4, deci D4 conduce. In consecinta, nici un semnal VHF de la intrarea C nu poate ajunge la iesire prin capacitatile parazite ale contactelor releului si conductoarelor.

Schema comutator, selector antena

comutator selector antena
Legenda borne

  • A = intrare de control: “1” – antena colectiva / “0” – antena individuala
  • B = intrare antena colectiva
  • C = intrare antena individuala
  • D = iesire catre receptor
  • E = iesire de alimentare catre amplificatorul de antena

Toate rezistentele trebuie sa fie cu pelicula de carbon, deoarece acestea au o inductanta serie parazita mai mare decat cele cu pelicula metalica, a.i. atenuarea semnalului VHF produsa de ele sa fie redusa la minimum.
Pierderile de atenuare datorate jonctiunilor diodelor (5-10 dB) sunt ceva mai mari decat cele determinate de relee. In acest sens, este recomandabil sa se conecteze antena care furnizeaza semnalul cel mai slab la intrarea C. Daca antena individuala este echipata cu un amplificator de antena, acesta poate fi alimentat prin borna E.

Diodele D5 si D6 protejeaza circuitul contra varfurilor de inalta tensiune ce apar in timpul comutarii pornit/oprit. Prin selectorul de antena circula un curent de aproximativ 65 mA.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *