Filtru incinta acustica , filtru boxe, filtru bass

Atunci cand se doreste realizarea unor incinte acustice de calitate se recomanda folosirea unor filtre de separare a frecventelor de redare, astfel ca difuzoarele sa functioneze in regim optim acolo unde pot oferi un raspuns optim, eliminandu-se portiunile de redare nedorite, acolo unde difuzorul nu ofera calitate, ci “deseuri” sonore. Schema filtrului se poate vedea jos:
filtruboxe.gif
Condensatoarele folosite sunt preferabil de tip bloc, cu foita parafinata ca izolator, sau in lipsa, cu rezultate destul de bune, capacitoare electrolitice, legate cate doua in serie, ca in figura de mai jos, care le permite functionarea in curent alternativ de audiofrecventa.
filtru-lc.gif
Se vor prefera capacitoare la o tensiune de cel putin 12V, preferabil la 25 sau 35V, de asemenea capacitoare electrolitice cu tensiune de functionare mult mai mare, recuperate de la aparatura cu tuburi. In toate aceste cazuri, se va izola corpul condensatoarelor, pentru a nu atinge alte portiuni din montajul filtrelor audio.

Valoarea capacitoarelor depinde de impedanta difuzoarelor folosite. Astfel, daca difuzorul pentru basi are o impedanta de 4 ohmi, C1 si C2 se recomanda a avea 40…60 microfarazi; iar C3 in jurul a 10 microfarazi. Pentru un difuzor cu basi cu impedanta de 8 ohmi, valorile pentru C1 si C2 scad la 20…25 microfarazi; iar C3 poate avea 4…6 microfarazi. In sfarsit, pentru un difuzor cu impedanta de 12…16 ohmi, primele doua capacitoare au valoarea redusa doar la 8…12 microfarazi, iar capacitorul pentru difuzorul de inalte, de 2…3 microfarazi.

Asa cum se stie, trebuie folosite, de exemplu, doua condensatoare electrolitice de 20 microfarazi inseriate, pentru obtinerea unui condensator nepolarizabil de 10 microfarazi. In toate aceste cazuri, bobinele de soc L1 si L2, confectionate pe carcase de carton gros – prespan – au aceleasi dimensiuni si acelasi numar de spire. Bobinele se executa fara miez metalic, cu conductor emailat de 1mm diametru si fiecare bobina numara 250 spire, bobinate spira langa spira. Bobinele si capacitoarele se plaseaza pe o rigleta izolatoare, in interiorul casetei difuzoarelor. Marirea numarului de difuzoare nu este recomandabila in constructiile de amator, intrucat poate duce la aparitia unor defazaje suparatoare, la stricarea calitatii auditiei.

Ca si la alte realizari de incinte cu mai multe difuzoare, este important sa se inchida spatele difuzoarelor pentru registrul mediu si acut in casete de lemn sau plastic, cat se poate de etanse, cu un strat de vata amortizoare afanata in interior, pentru ca membranele lor sa nu fie afectate de vibratiile de mare amplitudine date de difuzoarele de basi. Fara aceasta precautie, auditia poate fi de foarte proasta calitate, oricat ar fi de bune difuzoarele utilizate in constructie.

Sa nu se uite fazarea difuzoarelor, fara de care calitatea dorita nu poate fi obtinuta.

sursa : electronica.ro

You may also like...

11 Responses

 1. mihai says:

  salut pentru un filtru de 400 w ce piese imi trebuiesc ca m-am cam incurcat:(

  • mihai says:

   eu ma incurc la bobine vreau un driver inalte de 100 w si woofer de 400 nu stiu ce dimensiune sa aiva mosorul bobinei si cate spire sa dau…..

 2. mykutzu says:

  depinde pe cati ohmi este acel corp audio de 400w

 3. ionel says:

  salut am difuzor de bas 400w 4 ohmi ce difuzor de medi ami trebuie.

 4. Barbulescu Orlando says:

  Filtrele nu se fac după ureche, adica aceeasi valoare pt orice difuzoare. Se calculează după parametrii difuzoarelor, punctul de taiere al fiecarui filtru.

 5. Liviu says:

  Are dreptate domnul Barbulescu, nu poti sa ai acelasi filtru la toate difuzoarele , difera intre ele parametrii mecanici si electrici ai difuzorului, implicit impedanta , raspunsul in frecventa etc. Oricum mai avantajos din punct de vedere al calitatii reproducerii sunetului , filtrele active sunt mai bune si cu cat imparti banda de frecventa in mai mult parti pe fiecare difuzor cu atat este mai bine, din punct de vedere al distorsiunilor produse de data aceasta de difuzoare. Deci nu uitati si difuzoarele produc distorsiuni nu numai amplificatoarele.

 6. Ioan Carja says:

  Salut, stie cineva cum se pot afla caracteristicile unor difuzoare, cand se cere adaptarea unor filtre de frecventa la fiecare difuzor in parte, cu mijloace cat mai simple?

  • pic says:

   cauta pe net colectia dupa 2000 acelor de la tehnium si vei gasi cam ce te intereseaza de la proiectarea incitei(boxei) pana la calcului filtrelor pt incinta si distorsiuni

 7. alexandru says:

  da iaca eu doresc sami fac o calonca si am numa 2difuzoare ce mai trebuie sa cumpar si ce sa unesc cum?

 8. alex says:

  salutari. prima problema: Condensatoare electrolitice cu tensiunea de lucru cat mai mare! a doua problema este caracteristica de frecventa a difuzoarelor folosite, a incintei acustice etc. pentru experimentare este ok, dar doar pentru experimentare. in rest cum se scrie si mai sus…distorsiuni si intermodulatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *