Convertor 12V – 220V

Acest convertor de la 12 volti curent continuu la 220 volti este realizat cu un circuit integrat CMOS 4047, un transformator de retea (2x10V/60W) si 2 tranzistoare de putere BD699. Circuitul integrat este folosit la multivibrator astabil, la iesiri (pin 10 si 11) apare un semnal dreptunghiular simetric care este amplificat de cele 2 tranzistoare Darlington si care ajunge in final la bobina secundara a unui transformator de retea.

La bornele bobinei primare apare o tensiune alternativa de 220V. Se obtine un randament mai bun atunci cand se utilizeaza un miez toroidal cu pierderi reduse. Cu ajutorul lui P1 frecventa la iesire poate fi reglata intre 50 si 400 Hz.

Schema electronica convertor 12 – 220 volti

convertor-12-220

Versiunea in engleza este aici.

You may also like...

26 Responses

 1. vasi says:

  integratul ce serie are?

 2. madalina says:

  Puteti sa-mi spuneti, va rog, seria integratului CMOS 4047 utilizat in realizarea schemei?

 3. madalina says:

  Buna!As vrea sa stiu ce valoare are curentul la iesire?

 4. Andrew says:

  Multa lume interesata de conversia curentului = in ~ ,criza-i mare :)) pacat ca si pretul panourilor solare e la fel de mare:( .App stiati ca la firul de la telefon fix sunt in jur de 70V ~ care e nonstop … si e fol doar cand vb la tel. dak nu aveam clicknet aveam energie mocca

  • nailuy says:

   se pare ca nu stii multe
   este intre 40 si 80V tensiunea dar curentul cat crezi ca este?
   afla ca puterea totala maxima nu poate depasi 0,3W si gandestete ca tensiuna de inceput (pt 2-3 secunde permite un Imax de 3-5 ori mai mare decat cel nominal)
   asta este valabilnumai pt centralale vechi cele care is pe pulse (cele cu disc cand formai numerele)

   la astea de acuma tensiunea este maxim 25V in gol curent cam de 2-10 mA

 5. Andrew says:

  schema la un BA6222 m-ar interesa 😀

 6. alex says:

  c.i. este CD sau MMC 4047

 7. alex says:

  c.i. este CD4047

 8. alex says:

  Am si eu o schema electrica de convertor dc-dc +12V – +/-36V putere 360W. as putea-o publica? si mai am o schema de amplificator auto de 120W sau 240W alex_alecsuc@yahoo.com

 9. vasile says:

  numi reuseste aceasta schema.

 10. edy says:

  am facut eu schema dar nu vrea sa scoata de nici o culoare 220V. cu o sarcina de 20-40W valoarea tensiunii scade chiar sub 100V~

 11. georgejorj says:

  fratilor,am plecat de la aceasta schema acum cativa ani si de atunci am facut-o de zeci de ori cu modificari minore…cu puteri de la cativa w la sute de w…puneti mai multe tz in paralel si mariti traful si aveti puteri mai mari…eventual puneti tz mosfet sa vedeti ce bine lucreaza pt un montaj atat de simplu…spor la constructii

  • Dan says:

   George,
   La indemnul tau,am prins curaj si mi-am zis:hai sa mai incerc o data si in iarna asta a lui 2015.Desi am inlocuit complet toate piesele inclusiv transformatorul,ceva se defecteaza.Il alimentez,se aude un bazait specific frecventei , masor tensiunea pe iesire,e OK apoi cu precautie ii scot alimentarea si cand il pun din nou sub tensiune se duce ceva chiar in gol.L-am realizat atat cu ifr-uri cat si cu BD109Nu inteleg ce naiba nu merge la o schema atat de simpla.Am realizat la viata mea zeci si zeci de scheme,mult mai complexe .E vreun secret?

 12. tudorel says:

  daca aveti scheme de convertoare de puteri 1000w sau 5000w publicatile

  • VALI says:

   ALEA LE CUMPERI CA E MAI IEFTIN SI GARANTATE LA 5000W ITI RECOMAND SA FOLOSESTI CEL PUTIN 48 V LA BATERIE CAZ IN CARE AI NEVOIE DE NISTE ACUMULATORI DE 1000A/h CA SA AIBA VIATA LUNGA

 13. floricel56 says:

  Am o rugaminte,am o sonerie de la un telefon fix mai vechi,o pun in curte,am pus buton pe poarta,soneria este cuplata la 220v,am luat si un transformator electronic la 12v,scrie acolo maxim 150w,are 2 fire la input(intrare),si 2 fire la output (iesire),cum leg transformatorul ca sa am 12v la iesirea de la sonerie,sa nu am probleme,sa se corenteze cineva la poarta?,va rog un raspuns urgent la email floricel56@yahoo.com,sau la telefon 0725614690

 14. floricel56 says:

  am legat cele 2 fire care ies din priza la cele 2 fire input ca sa intre curentul de 220v,si sa iasa la 12 v,si la iesirea din transformator cele 2 fire le-am legat corect conform schemei ,unul la sonerie si unul la buton,dar nu suna deloc.Inainte cu acelasi montaj,dar fara transformator,suna foarte bine.

 15. Est says:

  Cu 12 volti nu o sa sune nici o sonerie de telefon,un telefon se alimenteaza la 48v, curent alternativ,deci, mareste tensiunea de alimentare! Bafta!

  • Dorel says:

   Soneria clasica de telefon are o bobina.
   Tensiunea de apel din centrala este de 70v alternativ pentru a actiona soneria.
   Daca doresti sa utilizezi soneria alimentata la 220v ai nevoie de urmatoarele lucruri:1. Soneria 2. Condensator 1uF/250v (mai bine la 400v) 3.trafo alimentare 220v/12v 4. punte redresoare (1pm05 sau 4diode 1n4007) 5. un releu cu alimentare la 12v .
   Un fir de la priza se inseriaza cu un condensator de 1uF, soneria si contactele releului (la lamela mobila), iar celalalt fir de la priza se conecteaza la o lamela fixa care nu face contact cu lamela mobila.
   Trafo alimentare se conecteaza la priza si in secundar se conecteaza butonul de sonerie si puntea de diode (un fir de la trafo inseriat cu butonul de sonerie si ajunge la semnul ~ de la punte, celalalt semn ~ se conecteaza la trafo.
   Iar + si – de la punte se conecteaza la bobina releului.
   In momentul in care apesi pe buton, acesta face contact si trimite curent prin puntea de diode care alimenteaza releul si acesta atrage lamela mobila catre cea fixa si face contact, asa tensiunea de 220v alimenteaza soneria prin condensatorul de 1uF.

 16. Adi says:

  Pune un multiplicator de tensiune prin rezistenţă, să ai vreo 2200 volţi/ 5mA pe butonul de la poartă. Când apasă omul pe buton, vede albastru la deget şi ţipă, îl auzi şi gata soneria! 🙂

 17. Woah this blog is usually wonderful i like studying you. Continue the truly amazing work! You realize, lots of person’s are looking around due to this facts, you can assist them to greatly energie alternativa, electrica, ENEL, energie ieftina, curent ieftin, energie regenerabila, furnizori energie privata, energie electrica, gaz metan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *